Τρίτη 18 Οκτωβρίου 2011

O ειδυλλιακός Πωμός

Ψαράς στο λιμανάκι του Πωμού
Σε μια από τις πιο γραφικές διαδρομές στη Κύπρο, στον παραλιακό δρόμο Πόλης – Ξερού, πάνω στο χάδι των κυμάτων είναι κτισμένη η μικρή κοινότητα του Πωμού. Το χωριό, που ανήκει στη γεωγραφική περιφέρεια της Τηλλυρίας, απέχει 20χμ από την Πόλη Χρυσοχούς, μεταξύ των χωριών Νέα Δήμματα και Παχύαμμου, ενώ στα νοτιοανατολικά των ορίων του υψώνεται ο Λωρόβουνος, που το ύψος του φθάνει τα 670 μέτρα.

Σύμφωνα με μεσαιωνικούς χάρτες το χωριό υπήρχε με την ίδια ονομασία από τον Μεσαίωνα. Πιστεύεται ότι η ονομασία του χωριού έχει την ρίζα της από τη λέξη βωμός και πιθανολογείτε ότι κατά την αρχαιότητα να υπήρχε στην περιοχή φημισμένος ναός, ίσως της Αφροδίτης.

Στη περιοχή του χωριού υπάρχουν αρχαιολογικά ευρήματα που ανήκουν στην Προϊστορική περίοδο. Μια θεωρία υποστηρίζει ότι στην περιοχή υπήρχε η αρχαία πόλη Καλλίνουσα, αν και δεν υπάρχουν φιλολογικές πηγές που να το υποστηρίζουν, ούτε η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως κάτι που να το υποστηρίζει. Μοναδική ένδειξη για ύπαρξη αρχαίας πόλης στην περιοχή ήταν η αρχαία ονομασία του ακρωτηρίου του Πωμού, που ο Κλαύδιος Πτολεμαίος ονομάζει Καλλίνουσα άκρα. Ο αρχιμανδρίτης Κυπριανός ταυτίζει την Καλλίνουσαν με την επίσης αρχαία κυπριακή πόλη Αλεξάνδρειαν, που βρίσκεται σημειωμένη σε μεσαιωνικούς χάρτες ως Αλεξανδρέττα στην ίδια περιοχή.

Σήμερα οι κάτοικοι του χωριού (568 -απογραφή 2001), ασχολούνται κυρίως με την γεωργία και την αλιεία. Στην παραθαλάσσια περιοχή δίπλα στο άκρον Πωμού λειτουργεί αλιευτικό καταφύγιο το οποίο φιλοξενεί τις ψαρόβαρκες των κατοίκων της περιοχής.

Το φράγμα του Πωμού χωρητικότητας 859,000 κυβικών μέτρων και το Αρδευτικό Έργο Χρυσοχούς συνέτειναν τα μέγιστα στην γεωργική ανάπτυξη της περιοχής, όπου καλλιεργούνται εσπεριδοειδή, μπανάνες, αμυγδαλιές, αβοκάντο, καρυδιές, ελιές, λαχανικά και φιστίκια. Τα νότια του χωριού περιλαμβάνονται στο κρατικό δάσος της Πάφου.

Παρόλη την γεωγραφική απομόνωση στην οποία εξαναγκάστηκε η περιοχή μετά την Τουρκική εισβολή, το Κοινοτικό Συμβούλιο Πωμού κατάφερε να επιτύχει αναβάθμιση της κοινότητας προσφέροντας στους κατοίκους του μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Μερικά από τα έργα που έγινα είναι, η δημιουργία κοινοτικού ιατρικού κέντρου, η κατασκευή αλιευτικού καταφυγίου, η δημιουργία κοινοτικού νηπιαγωγείου, η διαπλάτυνση και ασφαλτόστρωση αρκετών δρόμων της κοινότητας και η κατασκευή ποδοσφαιρικού γηπέδου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου